Velikonoce 2013

19. března 2013


Milí rodiče a přátelé školy,

tak už zde máme nové roční období jaro a s ním i svátky jara. Symbolem jarních svátků jsou bezesporu Velikonoce, které patří mezi nejvýznamnější svátky roku a jejich oslavy se liší v různých destinacích. 
V křesťanství jsou velikonoční svátky oslavou vzkříšení Ježíše Krista z mrtvých. V židovském pojetí se jedná o připomenutí si vysvobození Izraelitů z egyptského otroctví, ze kterého je Hospodin vyvedl za pomoci Mojžíše. Časově se tyto svátky překrývají s pohanskými oslavami příchodu jara. Lidové tradice v podobě zvyků a obyčejů přetrvaly z předkřesťanských dob. Název Velikonoce (taktéž Pascha) je odvozen od Velké noci, kdy Kristus vstal z mrtvých.
Na Zelený čtvrtek nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit něco zeleného – zelí, špenát, bylinky, a to proto, abyste byli po celý rok zdrávi. V tento den zazní naposledy kostelní zvony, protože „odlétají
do Říma“. Opět se rozezvoní až na Bílou sobotu.
Na Velký pátek si od nikoho NIC nepůjčujte, jelikož půjčená věc by mohla být očarována. Tento den je spojen s magickými silami.
Na Boží hod velikonoční promluví papež v rámci svého každoročního poselství a pronese požehnání městu a světu: Urbi et Orbi.
Na Velikonoční pondělí ráno vycházejí kluci, pánové a muži na pomlázku, aby vyšleháním holčiček, dívek a žen jim dopřáli zdraví a plodnost po následujících 365 dnů.

Bohatou velikonoční pomlázku,
štěstí složené z oblázků,
jarní pohodu celé dny a noce,
tak mějte veselé Velikonoce,

Vám všem za žáky a zaměstnance naší školy přeje
Mgr. Krasulová Anna
ředitelka školy

Přehled dalších článků | Autor: Mgr. Anna Krasulová | Počet přečtení: 1211x


Další informace

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

Základní škola
Ostrava Gajdošova, p.o.

Gajdošova 9/388,
702 00 Ostrava

IČ: 61989088
tel.:     596 627 610
fax.:    596 634 126    
ID datové schránky: ma6mqrz

Více informací