Anglický slavík 2019

20. května 2019

Dne 14.5.2019 se na naší škole uskutečnil již 21. ročník tradiční pěvecké soutěže Anglický Slavík (English Nightingale), ve které se pravidelně utkávají žáci z různých ostravských škol ve zpěvu anglických písní. Letos se do soutěže zapojilo celkem 11 škol. Žáci soutěžili ve dvou kategoriích, z nichž každá byla dále rozdělená na jednotlivce a skupiny.
V první kategorii se utkalo pět jednotlivců a čtyři skupiny, z jejichž úst zazněly světové hity jako Can´t Help Falling In Love, We Will Rock You či Scarborough Fair. Nejlepší zpěv za jednotlivce nakonec předvedla Kateřina Fildánová s písní Can´t Help Falling In Love, která reprezentovala Základní školu Aleše Hrdličky. Unikátní byla také Anna Axmannová ze Základní školy B. Dvorského, jejíž pojetí písničky Cups, při které se sama doprovodila kelímky ji vyhouplo na krásné druhé místo. Třetí místo zaslouženě obsadila žákyně PORGU Justýna Bilanová s písní Face Your Fears. Obdivuhodný výkon předvedla také Eliška Hašková ze Základní školy Kosmonautů 15, jež za klavírního doprovodu zazpívala romantickou písničku z filmu Once Falling Slowly, a Aneta Zlatušková ze Základní školy Šeříková s písní Radioactive.
Ve skupinách excelovaly a vyhrály žákyně PORGU s písní Scarborough Fair. Na druhém místě se umístila pětice dívek ze Základní školy Aleše Hrdličky s veselou písní z irského prostředí Tell Me Ma a třetí místo obsadila dvojice Dáša Kalusová a Marie Seidlerová reprezentující Waldorfskou základní školu s písní Radioactive. Na závěr první kategorie dostalo možnost se do představení zapojit i samotné publikum a to díky dívkám Terce Vankúšové a Denise Durákové ze Základní školy Kosmonautů 13, které všechny rozhýbaly nádhernou rytmickou bombou We Will Rock You.
Druhá kategorie byla o něco početnější. Zúčastnilo se jí 5 jednotlivců a 6 skupin. I zde zaznělo několik slavných písní, z nichž většina se umísťovala na předních příčkách světových hitparád. S hitem All I Want zabodovala a vyhrála Bára Macháčková z PORGU. Krásné druhé místo obsadila Terka Slončíková ze Základní školy Kosmonautů 15, která všechny v pódiu omráčila písní Helium světoznámé zpěvačky Sii. Husí kůži a mráz po zádech pociťovalo mnoho diváků při zpěvu písničky Titanium, jež měla v repertoáru Daniela Vaníčková ze Základní školy Šenov. Tento dechberoucí výkon ji nakonec vynesl na třetí místo. Nela Lazárová ze Základní školy Pěší okouzlila diváky s písní All I Want. Druhou kategorii jednotlivců uzavřel Jeroným Polášek reprezentující Základní školu B. Dvorského. Jeroným za úžasného vlastního klavírního doprovodu zazpíval chytlavou píseň Lemon Tree.
Nejpočetnější byla druhá kategorie skupin, kde s jasným přehledem vyhrály Denisa Adámková a Martina Klečková ze Základní školy Kosmonautů 13. Jejich úchvatné představení písně z filmového blockbusteru the Hobbit I See Fire nahnalo mnohým divákům slzy do očí a obrovskou pochvalu sklidily dokonce i od svých soupeřů. S Oscarovou písní Falling Slowly si nejen porotu získaly žákyně ze Základní školy Šenov, které se umístily na druhém místě. Na paty jim šlapaly Antonie Petříková a Vlaďka Klozová ze Základní školy Ostrava-MIchálkovice, jejichž sázka na hit od Abby Andante Andante jim umožnila získat třetí místo. Další skvělé výkony předvedly Adéla Jurajdová, Valerie Vavřinová a Mariana Kramplová ze Základní školy Kosmonautů 15 s písní There´s Nothing Holding Me Back či Alexandra Obracajová a Libuše Tománková z PORGU s hitem Black Bird. Základní školu Gajdošova reprezentovaly Eva Maria Uruba, Lenka Kojdjaková, Natálie Dangová a Edita Zbořilová, které diváky potěšily krásným zpěvem písně Lovely.
Během odpoledne jsme mohly slyšet také hru na několik hudebních nástrojů. Kromě již zmiňovaného klavíru a kelímků zde zazněly také kytara, flétna, ukulele, triangl nebo bubny.
Na závěr soutěže si všichni účastníci odnesli zaslouženou odměnu a ocenění a někteří z nich už přemýšleli, s jakým hitem zabodují v dalším ročníku Anglického Slavíka.
Přehled dalších článků | Autor: Mgr. Jana Kučeriková | Počet přečtení: 742x


Další informace

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

Základní škola
Ostrava Gajdošova, p.o.

Gajdošova 9/388,
702 00 Ostrava

IČ: 61989088
tel.:     596 627 610
fax.:    596 634 126    
ID datové schránky: ma6mqrz

Více informací